Super User

Super User

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur

تاريخچه و دانستنی های چسب

تاريخچه  و دانستنی های چسب

 

 

در لغت نامه چسب به عنوان ماده ای تعريف ميشود كه بتواند با كمك اتصال سطحی دو ماده را كنار هم نگه دارد. اين تعريف برای ماده ای كه مبنای يك صنعت چند ميليارد دلاری است و در آن بيش از 750 شركت در حال رقابت برای كسب سهم بازار هستند، ساده انگارانه است. تخمين زده ميشود كه 50 عدد ازاين شركت ها مسئول 50 درصد فروش در صنعت چسب هستند.

اولين مدارك مبنی بر استفاده از ماده ای به عنوان چسب به 4000 سال قبل از ميلاد مسيح برمی گردد. باستان شناسانی كه در حال مطالعه گورستان های قبايل ما قبل تاريخ بودند، ظروفی در گورها يافتند كه قسمت های شكسته آنها توسط رزينی به دست آمده از صمغ درخت به هم چسبانده شده بودند.علاوه بر اين باستان شناسان مجسمه هايی را در معابر بابل كشف كردند كه چشم های عاجی آنها روی مجسمه چسبانده شده بودند. اين چسب قيرمانند تقريبا 6000 سال است كه مورد استفاده قرار مي گيرد . در دوره های بين 1000 تا 1500 سال قبل از ميلاد مسيح مدارك بيشتری يافت  شد كه نشان می داد چسب به ابزاری جهت مونتاژ تبديل شده بود .

نقاشی های برروی ديوار جزئيات عمليات چسباندن چوب را نشان می دهند. تابوتی كه از مقبره ی توتان خامون به دست آمده ، حاكی از به كارگيری چسب در ساخت آن است ، موزه های امروزی پر از اشياء هندی و اثاثيه ئ فرعون های مصری است كه با كمك نوعی چسب ساخته شده از بدن حيوانات به يكديگر چسبانده شده اند. اولين اشاره به چسب و هنر چسباندن در ابيات تقريبا به 200 سال قبل از ميلاد مسيح بر می گردد. فرايند های ساده ی توليد و ساختن چسب های حيوانی در اين كتاب ها تشريح شده است .

دوره ی بعدی فعاليت در اين زمينه به 1 تا 500 سال بعد از ميلاد مسيح بر می گردد ، يعنی زمانی كه رومی ها و يونانی ها روكش كردن و تزيين با چوب را آموختند كه طی آن لايه ها و تكه های نازكی از چوب ها به هم متصل می شدند . با كمك اين هنر ، توليد و ساخت چسب های حيوانی و ماهی  بهبود يافت و انواع  ديگری  از چسب ها اختراع شدند كه از آن ميان می توان به سفيده ی تخم مرغ برای چسباندن ورقه های نازك طلا اشاره نمود . علاوه بر سفيده ی تخم مرغ ديگر مواد طبيعی نيز از جمله خون، استخوان ، شير ، چرم ، پنير ، سبزيجات و حبوبات و ديگر مواد طبيعی برای آماده سازی چسب ها به كار رفته اند.

 

رومی ها اولين كسانی بودند كه از قيروموم زنبور عسل برای آب بندی الوار در قايق ها و كشتی ها استفاده كردند. مطالعه تاريخچه ی چسب ها نشان می دهد كه استفاده از چسب ها در ساخت اثاثيه باعث شيوع بيش تر كاربرد آن ها  پس از سال های 1500 تا 1700 پس از ميلاد گرديده است. برخی ازبزرگترين توليد كنندگان مبلمان و اثاثيه ،از چسب در محصولات خود استفاده كرده اند را تا حدی مديون چسب هستند

در سال 1000 بعد از ميلاد چنگيز خان به خاطر قدرت و برد بالای اسلحه های افرادش توانست همه را شكست دهد. كمان های لشگر او از  چوب های چند لايه ی درخت ليمو وشاخ گاو ميش ساخته شده بودند  كه با كمك چسبی به هم متصل شده بودند كه فرمول آن از بين رفته است . راز ويولون هايی كه توسط آنتونيو استراديواريوس ساخته شده بودند فرايند چسباندنی بود كه برای چند لايه كردن چوب های خاص خود به كار می برد. فرمول وی هم از بين رفته وهنوز با وجود روش های تحليلی پيچيده دوباره كشف نشده است . تقريبا در سال 1700 پس از ميلاد مسيح ، استفاده از سريش تغييرات شگرفی در تاريخچه چسب به وجود آورد.

اولين كارخانه ی  تجاری توليد چسب در هلند تاسيس شد كه سريش های حيوانی از چرم توليد می كرد. تقريبا در سال 1750 اولين حق امتياز  توليد چسب در بريتانيا برای چسب ماهی ، نشاسته و پروتئين شير (ماده پنيری) صادر شد. تا سال 1900 در ايالات متحده چند كارخانه ی توليد چسب بر پايه ی موارد ذكر شده تاسيس شده بودند. انقلاب صنعتی باعث انفجار پيشرفت های فنی شد كه نتيجه آن در دسترس قرار گرفتن مواد جديد برای استفاده در فرمول بندی چسب ها بود.

اولين پلی مر پلاستيكی سنتزشده سلولز نيترات بود كه يك ماده ی ترموپلاستيك به دست آمده از سلولز چوب به شمار می آمد. اولين كاربرد آن در توليد توپ های بيليارد بود كه قبلا از عاج فيل درست می شدند. دوره ی پلاستيك با توليد باکليت فنوليك ( يك پلاستيك ترموستاتی)در سال 1910  آغاز شد. دهه های 20و30و40 قرن بيستم شاهد توليد  پلاستيك های بسياری بود كه به طور سنتزی در اثر نياز طی جنگ جهانی دوم توليد شدند. هر چند كه چسب ها 6000 سال است كه شناخته شده اند ، ولی  بيش تر فناوری چسب هامربوطه 100 سال اخير بوده است.

 

توسعه ی پلاستيك ها و الاستومترها به سرعت موجب پيشرفت چسب ها شده  اند و به طوری  كه فرمول سازان دامنه ی متنوعی از محصولات را در اختيار داشته باشند و با كمك آن ها بتوان به بهبود و تغيير ويژگی های متنوع چسب از جمله انعطاف پذيری، سختی، زمان سفت شدن و مقاومت دمايی و شيميايی آن پرداخت. چسب ها جزئی جدايی ناپذير از زندگی روزمره ی ما هستند. آنها هرگز از ما دور نيستند، هر چند كه ممكن است ما از حضورشان بی خبر باشيم . توصيفی از برخی از انواع رايج چسب ها و كاربرد آن ها شما را از حضور چسب ها در زندگی روزمره تان آگاه ترمی كند.


 

مبانی فيزيكی

دانستنی های ابتدايی از چسب ها

 

اساسا چسب ها با استفاده از يك لايه چسبنده عمل اتصال را انجام می دهند ، تبخير يا واكنش شيميايی باعث سخت شدن نوار چسبنده می شود و بدين ترتيب مواد دركنار هم نگه داشته می شوند. دوام چسبيدن اين دو قطعه به دو عامل بستگی دارد:

چسبندگی

 

درجه بالای چسبندگی به نزديكی سطوح قطعات و چسب بستگی دارد . اين وضعيت فقط زمانی پيش می آيد كه ميان قطعات و چسب چيزی وجود نداشته باشد واين بدان معنا است كه سطوحی كه قرار است به هم متصل شوند بايد تميز و فاقد روغن و گرد و غبار باشند.

چسبندگی را می توان با استفاده از سنباده کاری سطوح افزايش داد، چرا كه كاغذ سنباده سطوح را از هر گونه ماده ی مزاحم پاك می كند و در عين حال باعث افزايش سطوح تماس می گردد.

2-پيوستگی (قدرت نگهدارنده درونی چسب پيوستگی عبارت است از قدرت مولكول های چسب كه در كنار هم قرار گرفته اند . هرچه پيوستگی بيشتر باشد، چسب سخت تر می شود ، پيوستگی زمانی بيش تر می شود كه لايه چسب ضخامت زيادی نداشته باشد.

 

نكته هايی که در هنگام چسب کاری بايد به آن توجه داشت

 

-شكل و اندازه ی سطوحی كه قرار است به هم بچسبند. 

يكی از چيزهايی كه دوام اتصال با چسب را تحت تاثير قرار می دهد ،فشاری است كه بايد تحمل كند .

 پس بايد به تقويت نقاط ضعيف و بالابردن دوام نقاط به هم چسبيده پرداخت . قطعاتی را كه قرار است به هم بچسبند در كنار هم قرار دهيد و آن ها را به همان طريقی حركت دهيد كه فشار قرار است به آنها وارد شود، به اين طريق شما قادر ميشويد كه مشاهده كنيد كدام نيروها در كدام جهات اعمال می شوند و چه نوع استرسی برآنها وارد خواهد شد.

 

آماده سازی مناسب سطوح جهت چسباندن

 

مباني  اين پيوند محكم 

1) هرگونه آلودگی، گردوخاك ، باقی مانده رنگ وهر گونه مواد خارجی را از سطح پاك كنيد. 

2) سطوح را توسط ساييدن زبر كنيد.

3) تا جايی كه می توانيد هر گونه چربی را ازسطوح با كمك استون ، الكل صنعتی يا سفيد پاك كنيد.

4) اجازه دهيد که سطوح خشك شوند

5) برای اجتناب از انتقال چربی ، سطوح آماده شده را لمس نكنيد.

6) چسب را به صورت لايه ای نازك و صاف روی سطوح بماليد ( هنگام استفاده از چسب های فوری مراقب خشك شدن آن باشيد)

7) گردوخاك و آلودگی را از چسبی كه تازه روی سطوح ماليده شده ، دور نگه داريد.

8) تا زمانی كه بخش ها كاملا مونتاژ نشده اند از هر گونه سايش اجتناب كنيد.

چسب پرایمر

چسب پرایمر


پرایمر آلتا آلتن

 

ALTA ALTENE PRIMER P27 , P29

 

آلتا آلتن
سیستم های روکش کاری PE جهت بکاربری در لوله هایی با ساختار جدید و خاصیت نوسازی و احیاکنندگی.

خوردگی فلزات یکی از بزرگترین مشکلات انتقال سیالاتی مثل آب در تاسیسات است که یکی از راههای برطرف کردن آن عایق کاری با چسب و نوار پرایمر است.

 

Pipe


نوار سرجوش چیست ؟


پس از اطمینان از سلامت اتصالات و محل های جوشکاری بر روی لوله ها ماده ای پلیمری که به چسب یا رنگ پرایمر مشهور است بر روی سطح لوله ها و منافظ پخ خورده می زنند و لوله آماده نوار پیچی است.

سر جوش
سر جوش


نحوه صحیح نوارکشی ( نوار پیچی ) لوله :


استاندارد نوار کشی الزام به قرار گرفتن ۵۰ درصد از نوار اولیه بر روی ۵۰ درصد از دور بعدی نوار دارد. بر روی تمام اتصالات و محل های جوش نیز نوار سرجوش کشیده می شود.
گاهی به انواع نوار سرجوش و خطی نوار آلتن هم گقته می شود.

نوار پیچ
نوار پیچ


PE ، مختص کاربردهایی چون بکاربری در خطوط حرکتی مرسوم (سر خندق یا حفره )، روکش کاری در زمینه زراعی و جوش کاری در بست ها و نقاط اتصال را نیز تولید می نماید.


شرکت آلتا آلتن دارای سیستم های روکش کاری همراه با قابلیت اجرا در دامنه های مختلف حرارت می باشد و همچنین از سیستم های مقاوم برشکاری با قابلیت بالا به منظور برآوردن و به نتیجه رساندن دستاوردهای نهایی کاربران و نیز در زمینه خطوط لوله برخوردار است.
سیستم های روکش کاری آلتا آلتن کاملا توسط شرکت آلتا آلتن ( ALTENE ALTA ) ساخته شده اند و کلیه تولیدات تحت فرمیولاسیون خاص همراه با سیستم کنترل و آزمایش کیفیت به همراه گواهی تاییدیه نهایی جهت کاربرد در بازار تولید می گردند.
دارای گواهی تاییدیه ISO 9001 و تاییدیه استانداردهای فنی برای کلیه محصولات در زمینه صنعت انرژی و خطوط لوله.


سیستم های روکش کاری نوار شرکت آلتا آلتن:


سیستم روکش کاری خطوط سفری، روکش کاری بالای حفره و موارد کاربرد
با استفاده از ماشین آلات روکش کاری رایج CPT
قابل بکاربری به همراه رپ استر های برقی
قابل استفاده در ساختار خطوط لوله های جدید
قابل استفاده در بخش نوسازی و احیا کنندگی خطوط لوله
سیستم روکش کاری در بخش کاربردهای زراعی
بخش روکش کاری می تواند به صورت یک ایستگاه ثابت یا تجهیزات قابل حمل باشد.
قابل استفاده برای نوسازی لوله های تعویض گشته.
قابل استفاده در صنعت خطوط لوله نفت، گاز و آب.
سیستم روکش کاری در جوش کاری بست ها و نقاط اتصال
این سیستم پس از اجرای جوشکاری محل بست و اتصال لوله اصلی به کار می رود.
سیستم روکش کاری نوار PE می تواند هم توسط دست و یا توسط یک دستگاه روکش کننده دستی یا برقی که دارای ترمزهای کششی سریع می باشد، به کار رود.
قابل استفاده برای لوله کشی های مختص انتقال و توزیع لوله.
روکش کاری نقطه بست و اتصال جوشکاری شده در لوله آب.
سیستم روکش کاری نواحی غیر ساحلی و بخش ترمیم کننده.
قابل بکاربری در نقاط اتصال جوشکاری شده محل اتصالات پس از جوشکاری خطوط اصلی لوله در عملیات های مربوط به نواحی غیر ساحلی.

رنگ پرایمر چیست ؟


بیشترین مصرف رنگ پرایمر آلتن در فونداسیون های بتنی و مخازن مدفونه است . رنگ پرایمر آلتن باقدرت نفوذکنندگی فوق العاده تمام خلل و فرج بتن را پر کرده و به اصطلاح بتن را واترپروف می کند . رنگ پرایمر آلتن روی مخازن مدفونه هم کاربرد دارد زیراکه مخازن مدفونه در زیر خاک بیشتر در معرض عوامل خورنده هستند و رنگ پرایمر آلتن می تواند موجب حفاظت مخازن گرانبهای مدفونه در خاک شود . از کاربردهای دیگر رنگ پرایمر آلتن استفاده روی خطوط لوله های نفت و گاز کشور و پایه های آنها می باشد ، خطوطی که در سراسر کشور و در آب و هوای گوناگون پراکنده می باشند و بواسطه رنگ پرایمر آلتن حفاظت این خطوط در مقابل کلیه ی عوامل خورنده برای همیشه تضمین می شود.
رنگ پرایمر به عنوان پوشش زیر سطح در موارد مختلفی کاربرد دارد که از عمده ترین موارد استفاده از آن در خطوط لوله بالابردن استقامت و همین طور طول عمر لوله است. البته از این رنگ در پر کردن و به اصطلاح واتر پروف کردن بتن نیز استفاده می شود. البته در رنگ کاری سطوحی که مخصوصا در فضای خارجی قرار دارند مانند نمای ساختمان و سوله ها نیز از این رنگ استفاده میشود. این رنگ ها در سایز های مختلف بسته بندی می شوند که از آنها می توان به 5 , 25 لیتری اشاره کرد.

primer
primer


اصطلاح های رایج رنگ پرایمر :
    نوار پرایمر آلتن ایتالیا
    رنگ پرایمر آلتن ایتالیا
    رنگ پرایمر آلتن ایتالیا اصل
    چسب پرایمر
    التن
    آلتن
    پرایمر
    ALTENE
    ALTA
    P27

مشهورترین برند تولید کننده این رنگ در ایران آلتا آلتن ایتالیا می باشد که البته سری محصولات متفاوتی دارد اما عمده آنها برای خطوط لوله دارای مشخصات زیر میباشند :


مشخصات فنی رنگ پرایمر آلتن:


    رنگ های پرایمر آلتن : متنوع بوده
    براقیت : نیمه براق و براق
    تعداد اجزا رنگ پرایمر آلتن : یک جزیی
    روش سخت شدن : خروج حلال ها
    ضخامت پیشنهادی برای رنگ پرایمر آلتن : ۷۰ میکرون
    حلال رقیق کننده رنگ پرایمر آلتن : تینر روغنی
    زمان خشک شدن سطحی : حداقل ۲ ساعت
    زمان خشک شدن عمقی : حداقل۶ ساعت
    زمان خشک شدن کامل رنگ پرایمر آلتن : ۲۴ساعت کاربرد در بخش ترمیم کنندگی و مناطق نفت خیز جهت حفاظت از خوردگی لوله.